Schrijversquoorts of schrijversquotes?
"Goed schrijven is het onthouden van details. De meeste mensen willen het vergeten. Vergeet geen dingen die pijnlijk, gênant of dom waren. Verander ze in een verhaal dat de waarheid vertelt." ~ Paula Danziger Om nog maar even verder te gaan met die quotes die ik kreeg, van de schrijfcoach. Wat een goeie tip, maar eentje, die ik al van nature in me heb. Ik vergeet dingen die ik zou willen vergeten, niet, tot in de kleinste details. Dat blijkt nu ik erover wil gaan schrijven, toch een groot voordeel te zijn. Ik zou bijvoorbeeld weer niet zomaar een verhaal kunnen schrijven. Of nou ja, dat weet ik eigenlijk niet eens. Dat heb ik nooit geprobeerd.
Ik maak zoveel mee in mijn leven, dat ik stof genoeg heb. Mijn boeken zullen allemaal autobiografisch zijn. Of in elk geval daardoor geïnspireerd worden. Ik hoef helemaal niets te verzinnen. De werkelijkheid is soms ongeloofwaardiger dan iets dat verzonnen is. Dan hebben mensen zoiets, van ‘nee, dat bestaat gewoon niet’. Mijn verhalen, zijn dan ook wel behoorlijk apart. En toch zijn het dingen, die iedereen zouden kunnen overkomen. Het is mij toch ook gewoon overkomen? Dat is misschien wel de kracht ervan. De blogs zijn goede oefeningen. Ik heb er een handje van om dingen af te korten, geen hele zinnen te maken.
Dat is er al een stuk uit, sinds de blogs, maar ik doe het nog steeds. Of herhalen van een woord of uitdrukking. Dat heb je zelf niet eens in de gaten. Daarom heb je meelezers nodig. Mensen die een klein beetje verstand van taal hebben, of veel lezen. Die geven je dan per hoofdstuk feedback en eventuele verbeteringen. Ze halen de typfouten voor je eruit. Grappig is, dat als je 5 meelezers hebt, ze andere fouten eruit halen dan de anderen. Soms vinden ze wel dezelfde typefout, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Dat vond ik een hele aparte, in het begin.
"Er is geen regel over hoe te schrijven. Soms gaat het gemakkelijk en perfect: soms is het als het boren van steen en het vervolgens met ladingen eruit schieten." ~ Ernest Hemingway Nou, als zelfs Hemingway hier last van had, dan hoef ik me daar dus niet voor te schamen. Of bang te zijn, dat dit komt, omdat ik niet schrijven kan. Want zo is het echt. Soms heb ik in een uur tijd, 4 blogs geschreven. En soms zit ik een uur naar een leeg blad te staren. Dan komt er gewoon niks uit. Daarom loop ik soms liever een beetje voor. En nu ik maar om de dag een blog plaats, kan dit ook gemakkelijk. Dan kan je die dagen, dat je echt geen inspiratie hebt, lekker denken van ’doei!’
"En trouwens, over alles in het leven kun je schrijven als je het lef hebt om het te doen, en de verbeeldingskracht om te improviseren. De grootste vijand van creativiteit is twijfel aan jezelf." ~ Sylvia Plath Deze dame ken ik niet. En niet dat ik niet improviseren kan, maar ik vertel mijn verhaal echt precies zoals het gebeurd is, zoals het voor mij was. Improviseren kan ik daarom in mijn verhalen niet. Dan is het geen echt verhaal meer voor mij. Maar ik kán het wel. Improviseren is niet moeilijk. Voor mij dan, want ik heb een levendige fantasie. Twijfelen aan mezelf doe ik ook niet. Of is dat te arrogant om te zeggen? Ik weet gewoon wat ik wel en wat ik niet kan. Schrijven, ja, dat kan ik. Net zo goed als Maya Angelou? Nou nee, maar anders en ik kan dingen goed uitleggen. Dat heb ik al vaker gehoord.
"Soms komen de ideeën gewoon bij me op. Andere keren moet ik zweten en bijna bloeden om ideeën te krijgen. Het is een mysterieus proces, maar ik hoop dat ik er nooit achter kom hoe het precies werkt. Ik hou van een mysterie, zoals je misschien hebt gemerkt." ~ J.K. Rowling Ja, dat kan ze wel, die J.K. Rowling, mooie verhalen verzinnen. Mijn 1e 2 boeken zijn al geschreven. Die zitten al in mijn hoofd en is het een kwestie van ze op een logische manier op papier te krijgen. Dat is niet zo makkelijk als het lijkt. Als ik die er eindelijk helemaal uit heb gegooid, dan ga ik toch misschien eens kijken, of ik een verhaal kan verzinnen.
Je put ten alle tijden uit je eigen ervaringen, dat kan bijna niet anders. Maar ik heb me altijd afgevraagd, waar halen ze het vandaan allemaal. Bij de thrillers en romans en weet ik het allemaal niet, wat ik gelezen heb in de loop der jaren. "Er is geen betere leraar om te schrijven dan lezen. Word lid van de bibliotheek. Dat is de beste investering." ~ Alisa Valdes Ik ben jaren lid geweest van de bibliotheek vroeger. Dit omdat ik sneller las, dan ik kon kopen. En ik heb zulke mooie boeken gelezen. Vaak hele series van verhalen, die bij elkaar horen. Alles van Stephen King, die steeds nog beter wordt dan hij al was. Veel boeken kocht ik zelf. Veel heb ik ooit achter gelaten bij een scheiding, en sommige boeken mis ik zelfs nog steeds. Ik heb echt wat afgelezen hoor. Dat is dus blijkbaar ook goed om te kunnen gaan schrijven.
"Talent is goedkoper dan keukenzout. Wat de getalenteerde persoon onderscheidt van de succesvolle, is hard werken." ~ Steven King Kan hij zeggen, als er iemand meeslepend kan schrijven is hij het. De horror van vroeger vind ik nu ook niet zo fijn meer maar de boeken die hij na zijn ongeluk is gaan schrijven, die vind ik geweldig! Maar hard werken? Dat kan ik! Dat is een ding dat zeker is. Omdat ik dat dan ook altijd al gedaan heb. Dus ook dat komt goed. En ook, ik moet er gewoon tijd voor vrij gaan maken en dat ben ik nu dus aan het doen. Verder is het gewoon een kwestie van DOEN. Je moet er gewoon (weer) mee beginnen.
"Geef nooit nooit nooit op." ~Winston Churchill Dit is de laatste van de quotes van de schrijfcoach. En nou heb ik geen boeken van Mr. Churcill gelezen, wel honderden quotes van hem. Omdat ik elke dag een quote plaats op deze website, tussen de blogs in, heb ik er vele van hem gebruikt. Daardoor weet ik wat een wijs en diep man hij is. Daarom neem ik dit advies van hem ook direct aan. Sterker nog, zo denk ik er zelf ook over. Maakt niet eens uit over welk onderwerp het gaat. Veel mensen weten dat ondertussen wel van mij. Ik geef dan ook echt nooit, nooit, nooit op!