Dag 296 om 23u33
Slaap, wat kan je dat soms nodig hebben. Het is zelfs zo erg dat als je een hele tijd niet slaapt, je er dan van alles van kan krijgen. Het kan zelfs leiden tot de dood. Dat wist ik niet eens maar ik heb het even opgezocht.
Op 28 december 1963 besloot de zeventienjarige Randy Gardner om zo lang mogelijk wakker te blijven. Hij hield dit vol tot 8 januari 1964. In totaal bleef hij elf dagen wakker: een record. Natuurlijk blijft niet ieder mens zolang wakker. Hoelang kan een gemiddeld mens zonder slaap?
Gardner bleef 264 uur wakker en had last van stemmingswisselingen, geheugenverlies, hallucinaties en verlies van coördinatie. Wie probeert wakker te blijven, houdt dit normaal gesproken 36 uur vol. Daarna begint een gevecht tegen vermoeidheid. Na 48 uur is de neiging om te gaan slapen bijna onweerstaanbaar.
Wie lang probeert te vechten tegen slaap, heeft last van microslaapjes. Een persoon slaapt dan voor enkele seconden, zonder dat diegene dat doorheeft. De ogen blijven tijdens een microslaapje gewoon open. Ik vraag me af of je daar dan ook iets van merkt of niet. Of hoe je er dan uit ziet. Ik heb het ook wel eens dat je opeens merkt dat er iemand wat tegen je zei maar dat je gewoon niet hoorde wat. Huh, zei je wat? is dan je reactie. Zou dat zo'n microslaapje zijn?
Overigens is het geen goed idee om langer wakker te blijven dan Randy Gardner. Het is namelijk mogelijk om te sterven aan slaaptekort. Wetenschappers hebben in een experiment ratten wakker gehouden en die stierven na twee weken. Een mens kan waarschijnlijk minder lang zonder slaap dan zonder eten. Ik vind trouwens dat je op dieren gewoon geen experimenten mag uitvoeren maar dat is weer een heel andere discussie.
Er is een erfelijke ziekte bekend met de naam ‘fatale familiale insomnia’. Mensen met deze ziekte vervallen in een status van complete slapeloosheid. De hersenziekte is onbehandelbaar en resulteert in de uiteindelijke dood van de patiënt. Mensen met fatale familiale insomnia sterven binnen drie maanden na de eerste symptomen. Je zal het maar hebben!
Tot voor kort had ik nooit problemen met slapen of het in slaap vallen. Eens je slaapt is het zo moeilijk niet meer. Tenzij er van alles om je heen gebeurt wat herrie maakt natuurlijk. Bij mij is het gewoon alles bij elkaar, er speelt teveel in mijn leven op het moment. Zodra je gaat liggen denken dan wordt dat in slaap vallen een stuk lastiger.
Voor deze lastige inslaap periode heb ik daar echt nooit last van gehad. Al zowat tijdens het gaan liggen was ik al vertrokken. Dat is nu wel even anders. Dat zal ook wel weer mee helpen bij die algehele vermoeidheid die me nu ook een beetje in zijn grip houdt. Daar ben ik van overtuigd.
De afgelopen week is er nog een moeilijkheidsfactor bij gekomen, het hoesten. Toen ik vannacht op de wekker keek, ik sliep dus nog steeds niet, zag ik het 5u17 zijn. Ik moest er verdorie al bijna weer uit. Dan ben je de rest van de dag ook gewoon bek af. Inhalen is ook lastiger dan je zou denken. Daarvoor moet je wel gewoon lekker in slaap kunnen vallen.
Omdat ik dat zo gewend was, vind ik dit vrij lastig. Maar dat geblaf kan ik wel wat aan doen, hoop ik toch. Morgen proberen even bij de dokter langs te gaan. Ik tel geen schaapjes, ik tel zeehonden. Dan kan ik tenminste lekker met ze mee doen. Ik mis gewoon het uitrustende slapen.
Dat mijn ogen vanzelf dichtvallen zodra ik ga liggen. Dat ik er geen moeite voor hoef te doen. Natuurlijk weet ik dat ook dat wel weer terug zal komen een keer. Ik ga het zo meteen weer proberen, ik geef het niet op. Leuk geprobeerd natuurlijk, je zal wel moeten. Eigenlijk weet de wetenschap, na alles wat ze al wel hebben uitgevonden, nog steeds niet precies wat slapen nu eigenlijk is.
In de Rulof boeken wordt wel precies uitgelegd wat slapen nu eigenlijk is. Hoeveel fases slaap er zijn, wat die inhouden. Fijn om te weten maar op zich geen middel om geen last te hebben van slapeloosheid. Ik neem zo weer een zware dosis codeïne, dat scheelt behoorlijk bij al dat geblaf. Krijgen die zeehonden ook even rust. Welterusten!